- Geplaatst door: Johan op wo dec 11, 2013 12:25 pm
Glühwein of bisschopswijn is vrij recent toegetreden tot de reeks kersttradities, al is warme wijn met specerijen al duizenden jaren bekend. De oude Grieken waren er al dol op, en in de geschiedenis zijn er tal van varianten.
In Noord-Europa was bisschopswijn al in de middeleeuwen wijdverbreid, niet in de laatste plaats omdat men dacht dat de drank geneeskrachtig was en tal van ziekten kon verhelpen. De Zweedse koning Gustav Vasa was een grote fan, en zijn versie van de rode wijn – met suiker, honing, kaneel, gember, kardemom en kruidnagel – was in de 16e eeuw heel populair.
Wanneer de link met kerst is ontstaan, is niet bekend, maar het moet eind 19e eeuw zijn geweest. Het is natuurlijk altijd fijn om iets warms te drinken als het koud is, en daarom begonnen ijverige kooplieden in Zweden rond 1900 een kant-en-klaar mengsel van wijn en specerijen te verkopen, met kerstplaatjes op het etiket. Het idee sloeg aan, en in veel landen is glühwein sindsdien onlosmakelijk verbonden met kerst. Wij drinken het graag na een lange schaatstocht, in de skihut of zomaar tussendoor.
[ Terug ]