Thuis voor de buis. Dat doen Nederlanders het liefst op oudejaarsavond, zo blijkt uit onderzoek van bureau Motivaction in opdracht van de Nederlandse Staatsloterij. Maar liefst 56 procent kijkt televisie op de laatste avond van het jaar, terwijl andere Europeanen tafelen of uitgaan.
Het onderzoek is gehouden onder bijna 1000 Nederlanders en 100 Engelsen, Fransen, Spanjaarden, Belgen en Duitsers.
De zuiderburen blijken het meest uithuizig: 31 procent viert de jaarwisseling in een restaurant of café.
De grootste nachtbrakers zijn echter de Spanjaarden, want 32 procent gaat later dan 06.00 uur naar bed. Bijna de helft van de Engelsen duikt voor 02.00 uur al onder de wol. Datzelfde geldt voor 31 procent van de Nederlanders.
Engelsen werken op oudejaarsavond wel de meeste alcohol naar binnen, terwijl Spanjaarden het minst drinken.
[center]
[/center]
Voor ruim de helft van de Nederlanders, maar ook voor de andere Europeanen, hoort champagne bij deze avond. Ook vuurwerk (45 procent) en oliebollen (46 procent) mogen volgens de Nederlanders niet ontbreken.
De Nieuwjaarskus gaat om middernacht naar de partner, zegt 71 procent.
Daarna zijn de kinderen en de moeder aan de beurt. In de andere landen gaat het ook in die volgorde.
Vrienden en familieleden die er niet bij zijn, krijgen veelal telefonisch (52 procent) en ook steeds vaker per sms (38 procent) een nieuwjaarswens. Duitsers (80 procent) en Spanjaarden (70 procent) grijpen het meest naar de telefoon.
Oud en nieuw is voor Nederlanders, Duitsers en Fransen vooral een moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. Engelsen en Spanjaarden kijken het liefst vooruit, naar een nieuw begin. In Spanje zijn ze met 83 procent koploper in het maken van goede voornemens.
bron:
www.hollandsenieuwe.com